Saara Henriksson

Olen kirjailija, tietokirjailija ja kustannustoimittaja. Olen toiminut kymmenen vuoden ajan luovan kirjoittamisen opettajana eri oppilaitoksissa (mm. Tampereen seudun työväenopisto, Tampereen kesäyliopisto) ja monenlaisten yhteisöjen järjestämillä kursseilla. Olen aiemmin työskennellyt myös kotimaan toimittajana (STT) sekä lehdistön freelancerina. 

Saara Henriksson, kuva Outi Puhakka / Outokuva 2022

Kirjailijana olen toiminut vuodesta 2011.

Olen kirjoittanut Aino-Maija Leinosen kanssa kaksi tietokirjaa, kodinhoidosta ja rahankäytöstä Into Kustannuksen julkaisemana. Kolmas yhteiskirja ilmestyy tammikuussa 2023. Vuonna 2022 ilmestyi tietokirja Reinvent Your Game – Yritys Discmanian takana, tilaustyö, jossa olin mukana kirjoittajana ja toimittajana. Penelope-kustannus on julkaissut oppaani Sinä julkaiset kirjan vuonna 2021

 Kaunokirjalliseen tuotantooni kuuluu romaaneja, novellikokoelma sekä yksittäisiä novelleja eri lehdissä ja kokoelmissa. Edellinen romaanini Syyskuun jumalat ilmestyi 2017 ja valittiin Kuvastaja-palkintoehdokkaaksi. Novellejani on käännetty mm. ruotsiksi, englanniksi, tsekiksi ja espanjaksi. Lisätietoa tuotannostani on täällä: saarahenriksson.com


Kustannustoimittajana olen toiminut vuodesta 2013. Asiakkaitani ovat olleet esimerkiksi pienkustantajat, omakustantajat sekä äänikirjoja julkaiseva palvelu. Minulla on kokemusta niin romaanien ja novellikokoelmien kuin antologioidenkin kustannustoimittamisesta. Olen toimittanut myös käännöskirjallisuutta. Toimin lisäksi kahdessa arvostelupalvelussa lausunnonantajana.


Olen toiminut useissa luottamustehtävissä, kuten Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien hallituksessa, Nova-kirjoituskilpailun tuomaristossa, osuustoiminnallisen Osuuskumma-kustannuksen hallituksen jäsenenä ja toimihenkilönä sekä tamperelaisen Kanerva-kuoron puheenjohtajana. 


Kirjallisten sisältöjen lisäksi olen tehnyt myös esimerkiksi kirjallisuusyhdistysten ja yritysten tiedotusta, järjestänyt tapahtumia ja haastatellut kirjailijoita eri tapahtumissa. Olen päätoimittanut järjestölehtiä, tuottanut verkkosisältöjä ja kouluttanut ammattilaisia ja harrastajia eri yhteisöjen järjestämillä kursseilla ja seminaareissa. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri (pääaineena poliittinen historia) ja medianomi, AMK.
Lukijana, kommentoijana ja palautteen antajana olen laaja-alainen ja analyyttinen. Olen ohjannut niin aloittelijoita kuin konkareita, kauno- kuin tietokirjoittajiakin.

Tarjoan:

 • käsikirjoittaminen (yrityskirjat, historiikit)
 • aikuisten kaunokirjallisuuden sekä tietokirjojen lausunnot ja kustannustoimittaminen (yksityishenkilöt ja kustantajat)
 • kirjoituskurssit ja ryhmien ohjaus
 • kirja-alaan perehdyttävä ohjaus (ryhmille) ja valmennus omaa julkaisua kohti (yksityishenkilöt ja yhteisöt)
 • takakansitekstit ja lehdistötiedotteet
 • messuhaastattelut
 • koulu- ja kirjastovierailut

Esimerkkejä pitämistäni kursseista/koulutuksista:

 • kurkistus luovaan kirjoittamiseen
 • luovan kirjoittamisen uudelleenkäynnistys
 • luovan kirjoittamien seminaari
 • proosan kirjoittaminen
 • oman kirjan julkaiseminen ja omakustanteen julkaiseminen
 • spekulatiivisen fiktion kirjoittaminen ja julkaiseminen

Saara Henriksson
saara@proosakuiskaaja.fi
https://proosakuiskaaja.fi/