Anne Leinonen

Kuva: Sami Funke

Olen kirjailija, kustannustoimittaja ja tuottaja. Työskentelin parikymmentä vuotta käsikirjoittajana, kustannustoimittajana ja tuottajana oppimateriaalikustantamossa (WSOY Oppimateriaalit / Sanoma Pro), minkä lisäksi olen ollut mukana myös erilaisissa käsikirjoitusryhmissä ja kirjaprosesseissa. Erikoisosaamistani oppimateriaaliajoilta ovat interaktiiviset aineistot ja sähköiset oppimisympäristöt.

Kirjailijana olen toiminut vuodesta 2000 lähtien. Teoksia on syntynyt niin nuorille kuin aikuisille, yksin kirjoittaen ja työparin kanssa rehkien. Oman kaunokirjallisen tuotannon lisäksi olen toimittanut antologioita ja artikkelikokoelmia, sekä ollut mukana toimittamassa ja kirjoittamassa kirjoitusoppaita.

Olin mukana vuosina 2020–2021 Saimaa-ilmiö – Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi -hankkeessa hakukirjan kirjoittajana. Hakukirjan voi nähdä täällä: https://www.saimaailmio2026.fi/hakukirja

Kaunokirjallisesta tuotannostani löytyy lisätietoja osoitteesta: anneleinonen.net

Olen toiminut useissa luottamustehtävissä, mm. Suomen kirjailijaliiton johtokunnassa, Runeberg-kirjallisuuspalkinnon esiraadissa, J.H. Erkon novellikilpailun raadissa neljänä vuotena sekä Nova-kirjoituskilpailun tuomaristossa. Luovan kirjoittamisen opetusta olen vetänyt ennen oman yrityksen perustamista Oriveden opistolla, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n järjestämissä työpajoissa ja lukuisilla muiden tahojen järjestämillä kursseilla.

Spekulatiivinen fiktio eli kauhu, fantasia ja tieteiskirjallisuus ovat ominta alaani, mutta olen myös hyvin perillä kotimaisesta kaunokirjallisuudesta ja ohjannut luovan kirjoittamisen ryhmiä hyvin moninaisille kirjoittajille, kuten esimerkiksi luovaan kirjoittamiseen vasta perehtyville alkeisryhmille sekä nuorille. Arviointipalvelussa olen keskittynyt lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Oppimateriaalituotannon puolelta vahvuuksiani ovat erityisesti ryhmätyöskentely ja kokonaisuuden hallinta ideasta valmiiseen aineistoon.

Tunnen suomalaisen kirjallisuuskentän laajasti eri toimijoiden näkökulmasta. Olen kirjoittanut kirjailijahaastatteluja ja artikkeleita, ollut osuuskuntamuotoisen kustantamon Osuuskumman myynnin ja hallinnon tehtävissä sekä järjestänyt kirjallisuustapahtumia (mm. Paukkulan kirjallisuusseminaari Mikkelissä sekä Finncon-tapahtuma).

Pystyn antamaan perustellun näkemyksen mm. käsikirjoituksen vahvuuksista ja heikkouksista, tekstin mahdollisuuksista maailmalla ja kirjailijauran rakentamisesta.

Tarjoan:

 • käsikirjoitusten arviointi (kirjoittajille) ja lausunnot (kustantajille), erityisesti lasten- ja nuortenkirjat sekä spekulatiivinen fiktio
 • käsikirjoitusten kustannustoimittaminen (yksityishenkilöt ja kustantajat), erityisesti tietokirjat ja oppimateriaali, lasten- ja nuortenkirjallisuus, spekulatiivinen fiktio
 • kirjoituskurssit, myös verkkokurssit: spekulatiivinen fiktio, lasten- ja nuortenkirjallisuus, yleinen kaunokirjallisuus, romaanit, novellit
 • henkilökohtainen ohjaaminen (kertaluonteinen tai säännöllinen)
 • kirjailijan uramentorointi
 • kirjan mainos- ja markkinointitekstit
 • messuhaastattelut
 • originaalikäsikirjoitukset, toimittaminen, tuottaminen (oppimateriaalit).
 • koulu- ja kirjastovierailut

Esimerkkejä pitämistäni kursseista/koulutuksista:

 • spekulatiivisen fiktion kirjallisuusesittely kirjastoalan ammattilaisille
 • romaanin rakennekurssi (yleiskurssi, genrevapaa)
 • novellikurssi (yleiskurssi, genrevapaa)
 • täyskustanne, palvelukustanne, omakustanne – mistä ja miten?
 • kirjan matka ideasta tuotteeksi

Kalenterini on toistaiseksi täynnä.
En ota loppuvuotena 2024 uusia asiakkaita.
Kollegani Saara ja Markku ovat käytettävissä.